Welcom bij Project GROW

Om te evolueren naar een duurzaam en robuust watersysteem, is hergebruik van gezuiverd afvalwater essentieel. De twee belangrijkste barrières die momenteel het hergebruik van afvalwater in de weg staan zijn een tekort aan kennis over de milieu-impact en onzekerheid over de publieke perceptie en aanvaarding van hergebruik van water.

GROW is een interdisciplinair project dat deze barrières onderzoekt in een veldexperiment waarbij gezuiverd afvalwater gebruikt wordt voor irrigatie en grondwateraanvulling via ondergrondse subirrigatie. Het doel van dit project is om na te gaanf het gebruik van gezuiverd afvalwater voor irrigatie en grondwateraanvulling aanvaardbaar is vanuit milieu-oogpunt en consumentenperspectief.

,
  • Grondwaterkwaliteit

    We meten en modelleren nauwgezet de impact van subirrigatie met gezuiverd afvalwater op de grondwaterkwaliteit op en rond het veld. We nemen maandelijks monsters van effluent, grondwater en oppervlaktewater en analyseren algemene fysisch-chemische parameters, nutriënten, organische verontreinigende stoffen en metalen om te beoordelen of het gebruik van gezuiverd afvalwater voor irrigatie en aanvulling vanuit milieuoogpunt aanvaardbaar is.

  • Publieke perceptie

    We analyseren percepties over hergebruik van gezuiverd afvalwater en trachten te begrijpen hoe deze zich verhouden tot sociale en persoonlijke attitudes. We streven ernaar te begrijpen hoe wetenschappelijke gegevens kunnen worden gekaderd om besluitvorming te ondersteunen en effectieve communicatiestrategieën te ontwikkelen die rekening houden met percepties en sentimenten over hergebruik van gezuiverd afvalwater.

  • Aanvulling van de watervoerende laag

    We bestuderen het subirrigatiesysteem als een manier om grondwaterstanden te verhogen en gewassen weerbaarder te maken tegen droogte. We meten grondwaterstanden en fluxen op en rond het veld om de impact van het systeem op het grondwater in de ruimte en tijd te evalueren. We onderzoeken de meeste geschikte modelleertechnieken om deze impact te simuleren.

Veldexperiment met subirrigatie

Op onze proefpilootsite in Kinrooi (Limburg) installeerden we een subirrigatiesysteem dat bestaat uit een netwerk van leidingen die rechtstreeks verbonden zijn met de naburige rioolwaterzuiveringsinstallatie. Subirrigatie is een methode om gewassen van onder het grondoppervlak water toe te dienen, dicht bij de wortelzone van de plant. Voordat we in april 2022 begonnen met subirrigatie, werd al het gezuiverde afvalwater geloosd in de nabijgelegen rivier de Abeek, die snel naar zee stroomt. Nu wordt een deel van dat water door twee grote buffertanks geleid en met een gecontroleerde snelheid aan het subirrigatiesysteem gevoed. Terwijl het water in de grond infiltreert, wordt een deel ervan rechtstreeks door de gewassen gebruikt en een ander deel sijpelt naar het grondwater.

Effecten op water, kwantiteit en kwaliteit van grondwater worden nauwlettend gemonitord in een netwerk van meer dan 20 peilbuizen op en rond het veld.

Alternatieve bron van water

De rioolwaterzuiveringsinstallatie van Kinrooi behandelde en loosde alleen in 2022 allen meer dan 700.000 m³ water. Dit is voldoende water om 140 hectares mais te beregenen of 19.000 mensen van drinkwater te voorzien. Er zijn in totaal bijna 400 zulke zuiveringsinstallaties in Vlaanderen. Er is dus enorm veel potentieel om dit water nog veel meer nuttig te gaan hergebruiken om ervoor te zorgen dat we minder afhankelijk worden van grondwater. Op die manier worden we weerbaarder tegen droogte en watertekorten en beschermen we de ecosystemen die afhankelijk zijn van dat grondwater.

Het is tijd om afvalwater niet meer als afval te bekijken maar als een waardevolle bron van water die te kostbaar is om zomaar te lozen.